Hoe word je een succesvolle Fairtrade auteur? Hier lees je alles over het traject van Fairtradeboeken verkoop. 

Stap 1 van het traject: Laten we beginnen met het manuscript; is het een goed verhaal? Zijn doelgroep lezers enthousiast?

Dus laat het manuscript lezen door doelgroep lezers. Heb je een kinderboek geschreven? Laat het manuscript dan lezen door kinderen.

Tip: Voordat je het manuscript door derden laat lezen, print het en verstuur het papieren manuscript per post aan jezelf, en na ontvangst bewaar de gesloten enveloppe op een veilige plek. Zo beveilig je het auteursrecht.

In het forum kan je het digitale manuscript ook onder de aandacht brengen.

Dus stel dat doelgroep lezers enthousiast zijn over het manuscript, dan begint stap 2.


Stap 2 van het traject: Van manuscript naar boek.

Ongeacht hoe goed je de Nederlandse taal beheerst, het is verstandig om het manuscript op z’n minst één keer te laten redigeren. Belangrijk is wie het doet, de verschillen in kwaliteit en prijs zijn enorm groot.

Ik hoop dat het forum zich zal vullen met heel veel redacteuren die hun service aanbieden!

  • Welk boekformaat?
  • Het meest gangbaar/ voordeligst is A5 formaat.
  • De omslag.

Voor de eerste druk van De Nacht dat de Sterren Dansten heb ik de omslag zelf gemaakt. Voor de vierde druk heb ik het ontwerp gekozen uit heel veel inzendingen via een ontwerp wedstrijd op brandsupply.nl

Omslagontwerpers kunnen zichzelf gratis etaleren in het forum.

In het forum kan je heel veel lezen, meedoen, reageren of iets vragen, toevoegen. Kortom, in het forum, that is the place to be. 


Welke drukkerij?

Dat is een andere belangrijke vraag, want het aantal gedrukte exemplaren per druk is van heel groot belang op de kostprijs.

Ons advies: Laat er 1,000 drukken, dan is de verkoopmarge interessant.


Stap 3 van het traject: De Verkoop van het boek.

Laat een mooie, goede website bouwen, en gebruik het internet om het boek onder de aandacht te brengen. Er zijn duizenden mogelijkheden.

En – uiteraard – verkoop het boek ook hier, op fairtradeboeken.nl

Fairtradeboeken.nl rekent slechts 5% commissie, dat is heel weinig!


En dan is het aan de lezers… zo zal het boek zich verspreiden. Verwacht geen verkoop van 10,000 stuks per week, tenzij… het wel gebeurt.