‘Een auteur is een schrijver, een Fairtrade auteur is een schrijver en ondernemer’


Stel je hebt jarenlang aan een manuscript geschreven, nu is het eindelijk klaar en de vraag is: Ga je het boek traditioneel uitgeven of Fairtrade?

Tot twintig jaar geleden was er slechts één keuze; je stuurde het manuscript naar uitgeverijen in de hoop dat één uitgeverij jouw manuscript accepteerde.

Voor een uitgeverij betekent een nieuwe schrijver/ een nieuw boek een investering in kostbare tijd en geld, in ruil staat de auteur de rechten af en ontvangt de auteur ‘royalties’.

Het is een feit dat de meeste manuscripten werden afgekeurd door professionele uitgeverijen, slechts een zeer klein percentage, ca. één op de ca. 1,500 manuscripten, werd door uitgeverijen gepubliceerd. Tot twintig jaar geleden verdwenen de overige manuscripten in een oude schoenendoos op zolder of eindigden in de open haard.

Nu zijn er uitgeverijen in alle soorten en maten, allerlei verdienmodellen, zodat elk manuscript in boekvorm via de traditionele kanalen kan verschijnen!

Het gevolg is dat er momenteel jaarlijks ca. 25,000(!) nieuwe Nederlandstalige boektitels verschijnen via de traditionele kanalen. Dat zijn heel veel boeken.

“De term ‘Royalties’ is ongetwijfeld verzonnen door slimme marketeers, want ‘Royalties’ klinkt duur, maar het synoniem is “fooi”   (Shantah)

Er zijn veel voorbeelden van auteurs die niet tevreden zijn over hun uitgeverij en/of inkomsten, en dat is logisch…


Als Fairtrade auteur ben je schrijver én ondernemer.

De stappen van manuscript tot boek zijn: redigeren, opmaak, ontwerp, (proef)druk.

Hier, op fairtradeboeken.nl, is een forum waar o.a. professionals voor Fairtrade auteurs zichzelf kunnen voorstellen, denk aan het literair redigeren van het manuscript, de tekst opmaak, omslag ontwerpers, drukkerijen én er is ook een crowdfunding sectie, voor fairtrade auteurs die het geld missen om het manuscript tot boek te ontwikkelen.

Traditioneel of Fairtrade ?

Heb jij vertrouwen dat jouw boek een succes kan/zal worden, dan adviseren wij het boek als Fairtrade te verkopen!

Shantah was de eerste Fairtrade auteur, inmiddels zijn van haar roman De Nacht dat de Sterren Dansten al ca. 4,000 exemplaren verkocht, en iedere dag ontdekken nieuwe lezers het boek. De Nacht dat de Sterren Dansten is bekroond, vertaald en het prachtige boek is nu ook verkrijgbaar als luisterboek. (www.sterrennacht.nl) De volgende stap is de verfilming van De Nacht dat de Sterren Dansten! 

Shantah is één van de initiatiefnemers van fairtradeboeken.nl

Des te meer auteurs de stap durven zetten, des te bekender worden Fairtrade boeken!


Michel Romijn is ook een Fairtrade auteur. Zijn autobiografie Dromen Najager is nog in ontwikkeling, maar voor Michel staat het nu al vast; “Nu dat ik weet hoe de boekenbranche werkt, kies ik voor Fairtrade!”

Promotie: Elk boek heeft promotie nodig.


De mediaconglomeraten hebben nagenoeg volledige controle over de mainstream boeken promotie, en aangezien de mediaconglomeraten niets verdienen aan Fairtrade boeken, zullen wij, Fairtrade auteurs, andere kanalen/ mogelijkheden moeten vinden waardoor onze boeken onder de aandacht worden gebracht van ‘het grote publiek’.

Ieder voor zich, maakt ons samen sterk! Traditioneel of Fairtrade, mijn keuze is gemaakt!

Deze website wordt – hopelijk – een publiekstrekker, en Facebook, YouTube, Instagram etc.  Er zijn tegenwoordig heel veel mogelijkheden, en des  te meer Fairtrade auteurs hun boeken onder de aandacht brengen, des te meer zullen we collectief bereiken! Fairtrade = een mooie, eerlijke toekomst!